De productie van Piermaria accordeons

De accordeontraditie van het merk Piermaria is geboren in 1905.

De eerste accordeon werd destijds gebouwd door Nazzareno Piermaria aan de Rue de Charenton in Parijs.

Dit pand is nog altijd in het bezit van inmiddels de vierde generatie Piermaria, en fungeert nu als showroom, en coŲrdinatiecentrum voor de Franse markt.

Na de tweede wereldoorlog is de productie om praktische redenen verplaatst naar ItaliŽ in de buurt van het beroemde stadje Castelfidardo.

 In 2001 is een nieuw pand aangekocht waar tot op de dag van vandaag het volledige productieproces plaatsvindt van de beroemde Piermaria accordeons.

 

         

Uniek van deze fabriek is dat vrijwel alles onder een dak wordt gemaakt. Ruwe planken worden ingekocht om vervolgens in een speciale ruimte te laten drogen.

 In de houtzagerij worden alle planken op maat gezaagd, waarna vakmensen er prachtige rompen van maken.

Zodra de rompen (veelal met de hand) in de juiste vorm geschuurd zijn, gaan ze naar een aparte afdeling waar ze van celluloid worden voorzien,           

of gespoten worden.

 

Ook de tongenblokken worden volledig met de hand gemaakt.

In een speciale metaalafdeling worden van vele soorten stangetjes en staafjes soepel lopende mechanieken gemaakt. De tongen

(vrijwel allemaal van het topmerk Cagnoni) worden met behulp van bijenwas op de tongenblokken gemonteerd. Bij de professionele modellen worden de tongen net als 100 jaar geleden nog altijd op leer gespijkerd. Dit is bijzonder arbeidsintensief , maar versterkt de klank, en maakt de accordeon warmtebestendig.

Zodra het instrument volledig gemonteerd is kan het worden gestemd. Dit is zeer specialistisch werk. Om zich optimaal te kunnen concentreren zondert de stemmer zich samen met de accordeon af in een geluidsdichte cabine .

Tot slot gaat het naar de eindcontrole waar het grondig wordt gecontroleerd op eventuele kleine beschadigingen of afwijkingen. 

Vervolgens wordt ieder instrument afzonderlijk zeer zorgvuldig verpakt, en is  klaar voor verzending.

Tussen het moment van de bestelling en de levering zit een periode van 3 tot 6 maanden.

Dan heeft een klant echter wel de mogelijkheid om een instrument voor zich te laten bouwen wat volledig is afgestemd op alle persoonlijke wensen.